Kesätreeniä hiihtäjälle

Hiihto on yksi suomalaisten suosikkilajeista, ja talvikauden aikana innokkaimmat hiihtäjät suksivatkin yhteensä satoja tai jopa tuhansia kilometrejä. Hiihtämään pääsee kuitenkin vain silloin, kun lunta on maassa tarpeeksi ladun tekemiselle. Mutta koska hiihtokausi pohjoisimmassakin Suomessa on vain muutaman kuukauden mittainen, kannattaa hiihtäjän harjoitella ahkerasti myös kesäkaudella. Peruskunnon kannalta oikeastaan mikä tahansa laji on hyvä valinta, mutta erityisesti hiihtämistä tosissaan harrastavan liikkujan kannatta valita kesälajinsa tarkkaan.

Hiihtämistä voidaan sinänsä harjoitella myös kesäaikaan hiihtoputkissa eli tunneleissa, joissa voi olla keinolunta ja hiihtoon sopivat olosuhteet läpi vuoden. Hiihtoputkia on koko Suomessa vain muutamia, joten aivan kaikkien harrastajien ulottuvilla tämä mahdollisuus ei ole. Putkissa latujen pituus on vain muutamia kilometrejä. Vaihtelua harjoitteluunsa alkavat siis todennäköisesti kaivata kaikkein intohimoisimmatkin hiihtäjät ainakin silloin, kun kelit houkuttavat mieluummin pysymään ulkona kuin hiihtämään talvisen tuntuisessa putkessa. Rullasuksetkin ovat toki yksi vaihtoehto, mutta niiden kanssa treenaavat oikeastaan vain ammattiurheilijat tai sellaiseksi pyrkivät.

Rullahiihto tuntuu samalta kuin maastohiihto, mutta sen tekniikka ei täysin vastaa maastohiihdon tekniikkaa, joten laji vaatii hieman harjoittelua. Rullahiihdon rinnalla suositaankin monesti rullaluistelua joko sauvojen kanssa tai ilman. Yksi hyvä lajivaihtoehto hiihtokunnon ylläpitämiseen kesällä on pyöräily, johon vinkkejä ja varusteita tarjoaa Cykelkraft. Pyöräily voi parhaimmillaan yhdistää treenin ja hyötyliikunnan. Pyöräilemällä voi harjoittaa erityisesti hiihdossakin tärkeitä jalkojen ja pakaroiden lihaksia. Pyöräily ei rasita kroppaa samalla tavalla kuin juoksu, joten pyöräillessä matkat ja harjoitusajat on mahdollista saada monia muita lajeja pidemmiksi, mikä tietenkin parantaa kestävyyttä.

Pyöräilyssä kroppaan ei kohdistu iskuja, kuten esimerkiksi juoksussa, joten erilaisia rasitusvammoja tai loukkaantumisia on pyöräilijöillä juoksulajien harrastajia vähemmän. Pyöräilyn oheen hiihtäjä tarvitsee toki jonkin lajin, jolla treenata ylävartalon lihaksia. Hiihtoa harrastavalle liikkujalle voidaan erityisesti suositella maastopyöräilyä. Samoin kuin hiihtoa, maastopyöräilyä harrastetaan pääasiassa luonnon helmassa. Parhaimmillaan voi olla jopa niin, että talvesta tutuilla hiihtoladuilla pääsee kesällä nauttimaan maastopyörän satulassa. Näin pääsee kuntoilun lisäksi nauttimaan myös luonnon rauhasta, kauniista maisemista ja seuraamaan vuoden kiertoa tutulla urheilureitillä. Tavallinen maantiepyöräily on toki harjoittelulajina yhtä tehokas kuin maastopyöräilykin, vaikka se tunnelmaltaan ja ympäristöltään hyvin erilainen onkin.