Rentoudu hiihto- ja laskettelupäivän jälkeen

Hiihto ja laskettelu ovat suosittuja talviurheilulajeja Suomessa ja muissa lumisissa maissa. Rinteessä tai ladulla kuluu usein tunteja tai jopa koko päivä, jonka jälkeen olo voi olla uupunut. Urheilun täyttämän päivän jälkeen on tärkeää ottaa kunnolla aikaa rentoutumiseen ja varata mielellään jopa koko seuraava päivä rentoutumiseen ja vain kevyisiin askareisiin. Rentoudu esimerkiksi seuraavilla tavoilla hiihtoreissun jälkeen.

Taklaa lihaskivut

Hiihtäminen ja laskettelu ovat väsyttävää urheilua koko vartalolle mutta erityisesti jaloille. Jotta väsyneet jalkasi voisivat paremmin seuraavana päivänä, pidä kotona tai hotellissa kunnollinen venyttelytuokio. Tämän jälkeen voit suunnata saunaan tai kuumaan kylpyyn. Erityisesti magnesiumsuolakylpy auttaa lihaksien rentoutumisessa ja palautumisessa.

Istahda takkatulen äärelle

Jos kotonasi on takka, sytytä lämpöinen tuli takkaan ja istu sen ääressä kylvyn tai saunomisen jälkeen vilttiin kääriytyneenä. Takkatulen loimu rentouttaa ja antaa kehosi levätä. Samalla voit lukea kirjaa tai pelata älypuhelimellasi. Virkistävä aivojumppa on mukavaa puuhaa pitkän fyysisen suorittamisen jälkeen.

Täytä energiavarastosi

Pitkän ulkoilupäivän jälkeen nälkä on usein kova. Varmista jo edellisenä päivänä, että kotoa löytyy jotakin helppoa, ravinteikasta ja täyttävää syötävää valmistettavaksi tai lämmitettäväksi hiihtopäivän jälkeen. Laskettelukeskuksessa pääset valitsemaan monista ravintoloista. Ravitseva ateria täyttää kehosi vajonneet energiatasot ja auttaa kehoa palautumaan kovasta urheilusuorituksesta. Valitse proteiini- ja kasvispitoista ruokaa.

Kosteuta kasvot ja kädet

Kylmässä ilmassa kasvot ja kädet kuivuvat helposti. Hiihtopäivän illalla on parasta tehdä kosteuttava naamio kasvoille ja rasvata käsiä ahkerasti. Sekoita esimerkiksi kaurahiutaleita, hunajaa ja jugurttia ja saat hellän sekä kosteuttavan kasvonaamion. Jos kotoasi löytyy ruusuvettä, lorauta sitä mukaan seokseen. Samaa naamiota voit käyttää myös käsille.

Anna aikaa pitkille yöunille

Mene nukkumaan aikaisin ja varmista, ettei seuraavana päivänä ole luvassa aikaista herätystä. Keho palautuu parhaiten nukkuessa ja varmasti kaipaatkin petiin pitkän urheilupäivän jälkeen. Pidä makuuhuone hieman viileänä ja täysin pilkkopimeänä parhaita unia varten. Aamun koittaessa herää luonnolliseen valoon ilman herätyskelloa. Kun valon määrä lisääntyy huoneessa, se saa kehosi kortisolitasot nousemaan ja sinut heräämään virkistyneenä.