Maastohiihto Suomessa

Murtomaahiihto on aina ollut suomalaisten sydäntä lähellä. Tiedetäänhän esimerkiksi ettei ennen vuotta 1960 kukaan lapsi mennyt kouluun muuten kuin hiihtäen, eikä ainutkaan heistä asunut viittä kilometriä lähempänä koulua – ainakin jos heihin itseensä on uskominen. Kouluissa nykyään on hiihtoloma, jolloin lasten tulisi ottaa kiinni esi-isiensä satojen kilometrien vuotuinen hiihtomatka: muissa maissa voidaan viettää kevätlomaa, mutta Suomessa kyseessä on nimenomaan hiihtoloma. Myös koulun liikuntatunneilla hiihdetään, ja armeijassa viimeistään pojista tulee hiihtäjiä. Moni muistaa lämmöllä armeijan sukset, jotka puisesta materiaalistaan huolimatta ovat täysin tuhoutumattomat, vaikka kuinka hyppisi tasajalkaa ojan päällä.

Nykyään puhutaan maastohiihdosta, ja se on edelleen Suomen suosituin talviurheilulaji, jos varmaankin myös vihatuin (katso koulu ja armeija yllä). Maastohiihtoa voi harrastaa suurin piirtein kaikkialla Suomessa, itseasiassa voi sanoa kaikkialla. Ihan kaupunkien keskustoissa hiukan hankalammin, mutta latuja löytyy silti joka kaupungista, ja lumettomat talvet ovat harvinaisia. Pienimmillä saarilla asuvat voivat silti hiihtää jäällä, joka onkin aloittelijoiden suosiossa mäkien täydellisen puuttumisen takia. Maastohiihto on erinomainen kuntoilulaji joka sopii kaikenikäisille ja tasoisille, eikä juuri rasita esimerkiksi niveliä.

Maastohiihtokisat ovat myös suosittuja, ja jotkut rakastetuimmat kansallissankarimme ovat hiihtäjiä, tietenkin etunenässä Mietaan Jussi eli Juha Iisakki Mieto. Parrakas jätti voitti Olympiakultaa Innsbruckissa vuonna 1976, mutta parhaiten hänet tunnetaan kultamitalista jota hän ei voittanut – Lake Placidin kisoissa 1980 hän hävisi 15 km:n matkan sekunnin sadasosalla ruotsalaiselle Thomas Wassberg’ille. Tämä on pienin ero koskaan lajin historiassa, ja tapaus johti siihen että sääntöjä muutettiin niin ettei alle 1/10 osia sekunnista oteta huomioon: Jos tämä tapahtuisi nyt, kilpailijat saisivat jaetun mitalin. Mieto on voittanut useita hopea- ja pronssimitaleita MM-kisoissa ja Olympialaisissa, ja edustanut Suomen Keskustaa eduskunnassa.